Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



NI OPRESSIÓ PATRIARCAL NI COLONIAL: TOTES AMB PALESTINA! PER UN MOVIMENT FEMINISTA ANTIIMPERIALISTA I INTERNACIONALISTA!



Esteu aqui : Portada » Activitats i Campanyes » Activitats

A Grècia amb OKDE: Gira de Lluita Internacionalista explicant el procés català

Josep Lluis del Alcazar, 21 de gener de 2016




Impulsades des de l’organització trotskista grega OKDE la setmana del 14 al 18 de desembre es van realitzar xerrades i activitats en solidaritat amb la lluita del poble català per la seva autodeterminació nacional. Lluita Internacionalista vam ser convidats aquesta petita gira pel país que va recórrer les ciutats d’Atenes. Ioànina i Salònica.

A Atenes l’acte es va a fer a la històrica facultat Politècnica, seu de la revolta contra la dictadura dels Coronels al 73 i de la sagnant repressió. Al nord, a Ioànina, a la ciutat universitària que aplega uns 20.000 estudiants, plena de pancartes i cartells solidaris amb la lluita del poble català. A Tsalònica va ser la seu sindical la que va acollir la xerrada i un company d’OKDE i treballador de la fàbrica ocupada Viome en va fer la presentació.

Els actes a les tres localitats van ser molt intensos i es van allargar més de dues hores. Després d’una breu exposició sobre les arrels de la lluita del poble català, de la falsa sortida al règim franquista en la transició, anàvem a la situació actual que combina la greu crisi econòmica amb el moviment per la independència. Es denunciava la resposta repressiva de l’estat i la negació del dret d’autodeterminació, tot acabant amb l’explicació del treball de la CUP-CC, i la política de Lluita Internacionalista.

En les preguntes i intervencions posteriors interessava el paper de la Unió Europea, un club d’estats al servei de les grans multinacionals, que de la mateixa manera que ofeguen el poble treballador amb plans d’austeritat i memoràndums, donen suport a l’estat espanyol en la seva política d’opressió dels pobles. Van sorgtir debats sobre similituds i diferències amb el procés d’Escòcia i interès a conèixer la lluita de classes i pels drets nacionals en els anys 30, la revolució i la Guerra Civil. Es preguntava sobre la classe obrera catalana i la seva implicació a la lluita per la independència i com es veia des de la resta de pobles de l’estat.

Els actes acabaven reclamant la solidaritat internacional davant la possible repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya. El balanç que vam fer juntament amb els companys i companyes d’OKDE va ser molt positiu tant per la nombrosa presència de treballadors/es i joves com per l’interès del debat.

Grècia: un gener decisiu

Al llarg d’aquests dies també vam aprofitar per a conèixer més a fons la situació grega. Ens expliquen els companys/es d’OKDE que aquest mes de gener serà particularment tens amb l’aprovació per part del Govern de Syriza d’un paquet de mesures molt dures en aplicació del tercer memoràndum, entre elles una retallada a les pensions propera al 30%. La situació de la població treballadora no deixa de deteriorar-se, amb creixement de l’atur i la pobresa, mentre el pes del deute segueix creixent (arriba al 180% del PIB) malgrat totes les retallades.

Després de la radicalització dels primers anys de memoràndums, les esperances dels treballadors/es es van canalitzar cap a aconseguir un canvi polític, fins l’arribada del Govern de Syriza al gener del 2015. En el referèndum del juliol del 2015 la victòria del No a acceptar els plans de la troika va acabar amb la traïció de Tsipras imposant el tercer memoràndum i forçant ràpidament eleccions abans de començar a aplicar les noves retallades. Syriza va guanyar aquestes eleccions però el Govern no ha liquidat el moviment de resistència que ja s’ha començat a expressar-se en mobilitzacions el desembre. A això cal afegir la crisi dels refugiats, en la qual ha estat la població la que ha sortit solidàriament a l’ajuda dels immigrants, arraconant el discurs de l’extrema dreta. Hi ha previstes mobilitzacions per aquest gener. Seran crucials per saber si els i les treballadores i joves es sobreposen al dur cop que ha suposat la traïció de Syriza i avancenen la recomposició d’una esquerra que efectivament posi per davant les necessitats de la població treballadora al pagament del deute i els plans de la troika. En aquest sentit treballen els i les companyes d’OKDE.

Josep Lluís del Alcázar


La lluita a Viome

El mateix dia de l’acte a Salònica se celebrava el judici contra la venda dels terrenys de l’empresa Viome. Aquesta és una fàbrica ocupada pels treballadors/es i que funciona sota gestió obrera des de fa més de dos anys. Inicialment es produïen compostos de cola per la ceràmica, però van haver de canviar la producció per tal de seguir treballant. Tenen una línia de productes de neteja que va des de sabons per les mans a tota mena de productes per a la higiene de la casa. Els treballadors i treballadores de VIOME exigeixen al Govern la legalització de l’activitat, l’expropiació de la fàbrica i la concessió a la cooperativa de treballadors de VIOME, que seguirà amb l’autogestió.

La patronal volia vendre els terrenys de la fàbrica, com deien els i les treballadores en el seu comunicat «per desallotjar-nos de la fàbrica VIOME. Un espai que, durant dos anys, hem aconseguit convertir en un espai de treball i de llibertat.» El judici va acabar aturant la venda dels terrenys. La lluita continua.

PDF

Anar a la versió en castellà