Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



No hi ha alliberament en el genocidi: crida al boicot de Eurovisión



Esteu aqui : Portada » Temes » Política

Eleccions del 26

On va anar el vot de la CUP-CC?

Lluita Internacionalista, 1 de juliol de 2016




Dins del marc d’anàlisi que fem de les eleccions del 26J, - http://luchainternacionalista.org/spip.php?article2814 - d’increment substancial d’ERC i reculada de ECP, és obligat preguntar-nos on han anat, especialment fora dels cinturons industrials, els vots de la candidatura a la qual donem suport, la CUP-CC.
La crida de la CUP el 20D va ser a l’abstenció; Lluita Internacionalista va cridar a votar críticament ECP tant el 20D com el 26J; David Fernández a votar ERC en aquestes últimes. El 20D, els vots de la CUP-CC semblava es repartien entre les 3 opcions. Com el 26J es dóna, enmig de furibundes polèmiques públiques per l’esmena a la totalitat als pressupostos antisocials de Junqueras i després de l’escàndol de les clavegueres de l’estat, semblava que això podia decantar més vots cap a ERC, tal com va argumentar David Fernández al seu tuit Però no sembla que és així. L’increment de l’extensió territorial de ECP en municipis de l’interior no és explicable sense una aportació directa de vots de la CUP-CC.
Els votants de la CUP-CC –no només a Tarragona o el cinturó industrial de Barcelona-, sinó en el cor de l’independentisme, quan no es presenta la seva opció, o es divideixen a terços i és només 1 de cada tres el que gira a ERC; o el percentatge que s’aboca a ECP és major del que va a ERC. Aquests vots són els que permeten a ECP ampliar la seva extensió i suavitzar el daltabaix del cinturó industrial. L’anàlisi és important per poder apropar-nos al perfil del votant CUP-CC en aquests territoris.
Així a Berga, on la CUP té l’alcaldia. ERC i CDC no mantenen els 6.000 vots de JxS, i en perden gairebé 2.000, i ERC només aprofita 100 dels 419 vots que perd CDC des del 20D. No obstant això els 361 de CSQEP es converteixen en més de mil, cosa incomprensible si no és amb una més que sucosa aportació dels 1.100 de la CUP-CC, doncs del PSC no venien, ja que augmenta els seus vots del 27S.
O en poblacions en què ECP se situa ara com a primera força, quan CSQEP quedava per darrere de la CUP-CC el 27S. És el cas de Pont de Suert (Lleida) on ERC i CDC queden per sota de l’obtingut el 27S i és impossible entendre el salt dels 99 de CSQEP als 272 de ECP sense l’aportació d’una majoria dels 141 de la CUP-CC, ja que no vénen del PSC que augmenta vots respecte el 27S. O d’Almacelles (Lleida) en què la CUP-CC era quarta força i CSQEP cinquena; el PSC puja sense aportar vots a ECP, però aquest desplaça ara al PP de la majoria. Podríem seguir amb Maçanet de la Selva, Tordera, Lloret, Balsareny, Riba-roja d’Ebre, Tortosa (JxS perd 3.000 vots, PSC puja respecte al 27S i només s’entén ECP –que fins i tot creix respecte el 20D- com a primera força amb la suma de vots que li aporta la CUP-CC), Roquetes…

Abanderats significatius de que la CUP-CC havia de recolzar a JXS i que se senten “avergonyits” o “no representats” per les posicions contra Mas o les últimes de rebuig als pressupostos, alguns amb sonats insults públics cap a les organitzacions d’esquerra, particularment les trotskistes, haurien de meditar sobre el que fan els seus votants en les seves pròpies localitats.
A Celrà (Girona), JxS va obtenir una folgada majoria el 27S, que capitalitza ara ERC amb 806 vots (rendibilitzant només 18 vots dels 58 que perd CDC des del 20D). ECP se situa com a segona força (400 vots) recollint pel que sembla una part molt significativa del vot de la CUP-CC (460 el 27S), doncs no poden provenir d’un PSC que puja lleugerament, ni només de CSQEP que en tenia 100.
O a Viladamat, on la CUP-CC aporta 30 vots a ERC (doncs són els que superen els obtinguts per JxS el 27S), però 29 més dels actuals 35 de ECP no poden explicar-se si no provenen de la CUP-CC ja que CSQEP només en tenia 6 i el PSC manté els vots del 27S.
O Argentona (Barcelona). ERC només rendibilitza 69 dels 82 vots que perd CDC des del 20D i queden molt per sota del 27S; el PSC no perd més que 3 vots de les plebiscitàries així que no seria una gran aportació a ECP; però aquesta queda segona força converteix els menys de 400 de CSQEP en 1.274, cosa inexplicable si no és amb una majoria dels 800 vots que tenia la CUP-CC el 27S.
És a dir, malgrat el suposat daltabaix que segons aquests alcaldes, la CUP-CC provoca al Procés i a Junqueras amb el rebuig dels pressupostos, en absència de la seva opció, els votants de la CUP-CC -en aquestes localitats també-, no giren majoritàriament cap a ERC (a Viladamat només 1/3; a Celrà i Argentona molt menys), sinó que voten una opció que els sembla més compromesa amb la defensa dels interessos populars i que també va votar no als pressupostos (a Viladamat un altre terç i a Celrà i Argentona, significativament més).

Lluita Internacionalista

Anar a la versió en castellà