Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



NI VIOLÈNCIA PATRIARCAL, NI OPRESSIÓ COLONIAL. LES TREBALLADORES AMB LA RESISTÈNCIA PALESTINA



Esteu aqui : Portada » Temes » Moviments

Montornès Vallès (Barcelona)

Aturar el racisme, solucions ja!

Carlos Rodriguez, 4 de desembre de 2016




Recentment un grup de 30 persones d’ètnia gitana provinents del Barri de la Mina de Sant Adrià del Besós (Barcelona) es van assentar en el municipi ocupant pisos buits de bancs i en un cas concret un habitatge d’una família del municipi, que ha estat a punt de provocar un conflicte de convivència i racista. Aquesta situació va crear un gran nerviosisme en una part dels habitants del municipi, al principi pels rumors malintencionats d’alguns elements claríssimament d’extrema dreta, i per la por atàvica als qui són diferents i l’aparent passivitat de l’Ajuntament d’EUIA-ICV que no donava senyals de donar solució a la situació.

Un nombre reduït de persones va expressar el seu malestar en l’últim pregó de les festes i va promoure la creació d’una pàgina a facebook denominada Montornès Units que va arribar a la xifra de 2.300 usuaris. Al principi aquesta pàgina recollia informació sobre el fet, però poc a poc els comentaris que es van començar a llegir tenien clars signes racistes i proposaven incidents violents que per sort no van ocórrer. Alguns ex¬ representants polítics del municipi es van afegir a provocar confusió i a utilitzar aquesta situació per atacar a l’Ajuntament i alguns altres amb l’únic interès de provocar por, confusió i inseguretat quan no n’hi havia per part de la resta de la població. Durant aquests dies no es van viure conflictes als carrers d’aquest municipi convertit des de fa anys en una ciutat dormitori propera als 17.000 habitants

Davant la falta de reacció de l’Ajuntament, ha estat la intervenció de la AAVV del Centre la que va actuar com a interlocutora de les demandes veïnals però desmarcant-se de qualsevol actitud violenta o racista. Aquesta AAVV va intentar diverses vegades parlar amb l’Ajuntament però aquesta reunió s’anava retardant, fins a un massiu Ple a on es van plantejar els dubtes i pors de la població i es va demandar una ràpida solució. Per fi es va aconseguir aquesta entrevista, que entre altres coses proposava mantenir reunions amb els patriarques del clan gitano per acor- dar normes mínimes de convivència i la desocupació de la casa dels veïns. Això s’ha aconseguit recentment el que demostra la voluntat de convivència per la seva part. En aquesta situació de crisi econòmica, qualsevol situació com aquesta pot provocar sensació de falsa inseguretat, ser utilitzada per elements d’extrema dreta tant organitzada com sociològica – inclosos alguns ex-representants municipals-, per atiar la por i l’odi davant els qui són diferents.

Quan no s’atenen els problemes socials amb solucions, que mai han de ser policials, aquests s’agreugen. En molts casos la ràpida intervenció calma els nervis i treu arguments a aquests elements que només intenten crear falsa sensació d’inseguretat, per l’arribada al municipi de persones amb necessitats d’ubicació, fomentant el rebuig social pel seu color o per la seva ètnia. La solució no era deixar passar el temps i amagar el cap com l’estruç tal i com es va fer al començament.

Els problemes de la societat es solucionen, no es deixen morir: estar o no empadronats, no et treu ni et dóna drets... el malestar social té un altre rerefons que cal abordar perquè es dóna el cas que aquest municipi té un índex molt elevat d’atur (18% en el 2015) i són molts els/les ciutadans/es que han estat desallotjats de les seves cases pels bancs i per la crisi econòmica.

Perquè a això se li suma que són moltes les deficiències que té el municipi: la pèrdua de les urgències nocturnes, la falta d’un centre de dia reclamat pels/les veïns/es, la falta d’escoles que substitueixin els barracots, els barris sense urbanitzar i la manca de solucions reals a l’alt índex d’atur, la millora d’aquelles zones urbanes que amb el temps s’han deteriorat, l’arribada a tots els racons del municipi dels serveis bàsics... I perquè davant d’això, la vàlvula de fuita no poden ser els nouvinguts, sinó la lluita i la pedagogia de les organitzacions socials i polítiques per aconseguir la comprensió i la solidaritat per afron- tar el conjunt de la situació.

Perquè un principi fonamental és que les cases no poden estar buides quan hi ha gent que necessita un habitatge, sigui d’on sigui o tingui la raça o el color que tingui. No pot ser que els bancs facin negoci dels pisos que han tret a la gent: hem de lluitar perquè no facin fora a ningú i perquè, si hi ha pisos buits, siguin utilitzats.

Després de la desocupació de la casa del veí, el nerviosisme s’ha traslladat a una altra part del municipi. No ha augmentat el nom- bre de persones d’ètnia gitana al poble (segueixen sent uns trenta) però ara s’estan organitzant patrulles de veïns. Això pot ser molt perillós: l’Ajuntament ha de resoldre aquesta situació, encara que només sigui puntual, de forma urgent. El perill del conflicte segueix latent i hem d’exigir pel conjunt de problemes que tenim, solucions ja.

Carlos Rodriguez

Anar a la versió en castellà