Per la reconstrucció de la IV. Internacional

Apdo. Correos 23036 CP - 08080 - Barcelona

Castellano Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Twitter RSS

Esteu aqui : Portada » Temes » Sindical

Telemàrqueting. Acomiadament d’una delegada a Eulen

Readmissió de Luisa Luque. Prou repressió sindical

9 de juliol de 2017

Acomiadament disciplinari de Luisa Luque, membre del comitè d’empresa d’Eulen S.A. i l’únic cap visible, a Eulen, de la primera vaga indefinida al sector de Telemàrqueting. Aquesta és la resposta d’una multinacional a un treball sindical ben fet i a una persona que saben que no han pogut comprar amb avantatges personals. Un clar exemple de la realitat dels nostres dies.

Luisa Luque té un llarg recorregut sindical i a més de membre del comitè d’empresa, ho és del de Prevenció i Seguretat Social i va impulsar la creació de la secció sindical de Solidaritat Obrera. Persona non grata per a Eulen, que li havia obert diversos expedients disciplinaris en aquests anys, mai pel seu treball impecable, sinó sempre per les seves protestes davant el tracte discriminatori i repressiu de l’empresa, a través dels seus comandaments. Sembla que el seu treball sindical, de defensa dels drets dels i de les treballadores, era un inconvenient per a l’empresa.

Coincidint amb una suspensió per desobediència a un comandament, es dóna l’anunci de la pèrdua del major servei de Telemarketing a Eulen, el servei d’atenció al client per a Endesa i on es perdien 360 llocs de treball (d’uns 500 aproximadament). Dels 7 sindicats que formaven el Comitè d’empresa (entre ells òbviament els majoritaris), només les seccions sindicals de Solidaritat Obrera (SO) i del Sindicat de Treballadors de Comunicacions (STC), que disposaven de 4 dels 17 membres del comitè, es posicionen clarament, convocant una vaga indefinida que es va iniciar el 3 de novembre de 2015, i va acabar el 30 de novembre amb l’acomiadament de 342 treballadors i sense acord amb l’empresa.

La Luisa va ser part del comitè de vaga i, per edat, va poder seguir a Eulen i segueix pertanyent al Comitè. La vaga no va agradar a l’empresa que s’ha dedicat a obrir expedients contradictoris a les delegades de les dues seccions sindicals convocants i ara pagar a un detectiu, cosa que no li paga a Luisa pel seu treball dia a dia, perquè en un període d’incapacitat temporal la persegueixi i relati tot allò que realitzava i, sense conèixer la seva malaltia (tal com empara l’article 18 de CE’78), considerar que la seva activitat era incompatible amb la seva situació de malaltia. Aquest atac aprofundeix els que l’empresa ja venia fent sobre els membres del comitè i va rebre una primera resposta unitària de rebuig.

Aquesta és la injusta realitat, on empreses amb vergonyosos beneficis, no per petits si no perquè són producte d’esprémer als treballadors i la seva força de treball, ja no consideren als treballadors ni tan sols com a xifres sinó com a enemics als quals si no s’aconsegueix domesticar se’ls ha d’eliminar de la pitjor manera.

L’altre costat de la història no és millor, dels 342 acomiadats, més del 50%, van ser contractats a Atento, la contracta que es va adjudicar, a menor preu, el servei d’atenció al client d’Endesa, perquè un article del Conveni obliga a la nova empresa a contractar-los, això sí, nous contractes de treball i sense cap protecció. Tal com vam alertar durant la vaga, en menys d’un any han vist disminuïdes les seves condicions de treball, baixant-los els incentius i plusos, modificant-los l’horari amb jornades partides de dues hores de «descans»… I òbviament amb un reguitzell d’acomiadaments que, en el millor dels casos han finalitzat amb un pacte per improcedent amb indemnització que no arriba ni a un salari mensual (uns 500 euros per indemnització per a persones amb 5 i 10 anys d’experiència en aquest servei). Han estat acomiadades, en els últims mesos, dues vegades del mateix servei i sense causa raonable!!

Eulen, Atento i Endesa tenen immensos beneficis a costa d’esprémer a les seves treballadores cada vegada més, i silenciar als qui els planten cara. L’acomiadament de la Luisa és una sanció a tots els que els enfronten i tenen el valor de sortir a lluitar, a més de ser un avís a navegants per a la resta del comitè d’Eulen.

No podem permetre-ho: cal aprofundir la unitat sindical per defensar-la com el símbol que és, i que les treballadores ho debatin tant a Eulen com a Atento per a defensar els llocs i condicions de treball, així com a les lluitadores que les defensen.

Venus Hervás
Va ser membre del comitè de vaga d’Eulen
Afiliada a STC

CAMPAÑA EN EL WEB PARA RECOGER FIRMAS

Ir a la versión en castellano


Aquí ens trobaràs:

Ap. Correus 23036 CP - 08080 de Barcelona; Ap. Correus 206 CP- 17080 de Girona; Ap. Correus 92 CP-28320 de Madrid;

mail:luchaint(arroba)telefonica.net - www.lluitainternacionalista.org