Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



NI VIOLÈNCIA PATRIARCAL, NI OPRESSIÓ COLONIAL. LES TREBALLADORES AMB LA RESISTÈNCIA PALESTINA



Esteu aqui : Portada » Temes » Internacional

Col·lectivització a Tuníssia

PRESENTACIÓ DE LA CAMPANYA INTERNACIONAL DE SUPORT ALS CAMPEROLS DE L’OASI DE JEMNA

, 12 de novembre de 2016




Fa unes setmanes els camperols i els obrers de l’oasi de Jemna van fer una crida a la solidaritat amb la seva lluita i les seves reivindicacions.

Els camperols de Jemna estan reivindiquen el retorn de les terres de l’oasi que pertanyien als seus avantpassats i que van ser usurpades durant la colonització francesa de Tunísia.

L’oasi de Jemna es troba a la regió de Nefzaoua al sud-oest de Tunísia i té uns 9.000 habitants, Aquesta regió té 2,208 milions d’hectàrees de les que 15.300 són oasis. L’oasi té 185 hectàrees i unes 10.000 palmeres que produeixen una de les variants més apreciades de dàtils la “Deglet Nour “. Les terres de Jemna van ser usurpades pels colons francesos, però després de la independència en 1956, el nou govern es va negar a retornar les terres i les va nacionalitzar per cedir l’explotació a una empresa pública. Els habitants de Jemna van recollir, aleshores, uns 400.000 dinars per comprar les terres a l’estat, però aquest es va quedar els diners. Posteriorment, l’empresa va fer fallida (segons els camperols de Jemna de forma fraudulenta).

En 2002, el govern dictatorial de Ben Alí va llogar a preu de saldo, les terres a dos inversors, un d’ells germà del cap de la Guàrdia Nacional, però el 12 de gener de 2011, en plena revolució tunisiana que va enderrocar el dictador Ben Alí, els camperols van ocupar les terres.

Des d’aleshores, la gestió de les terres de l’oasi ha estat en mans dels camperols i de l’Associació de Defensa de l’Oasi de Jemna. Durant el primer any d’autogestió es va generar el doble que durant l’any 2010 amb la gestió privada i al cap de cinc anys s’ha multiplicat per quatre. Els efectes de l’autogestió ha permès passar de 20 a 144 treballadors i el sou ha passat de 180 a 400 dinars.

Els beneficis obtinguts per l’explotació s’han invertit directament en el municipi: un mercat municipal, un poliesportiu per a l’institut de secundària, dos noves aules per l’escola de primària, una ambulància. Inclòs han comprat impressores per a la comissaria de policia. També han destinat diners per a l’associació de malalts de càncer de Gafsa. Els comptes són auditats per una gestora independent.

Aquest model de micro economia no és la que vol impulsar el govern que promou una agricultura privada intensiva, amb productes químics i dirigida a l’exportació que no crea molts llocs de treball. A la regió l’atur dels joves arriba al 50% . Les regions interiors són on hi ha més atur. Com exemple, la província de Sidi Bouzit, on es va iniciar la revolució tunisiana és la que rep més subvencions però és la que té l’index més gran de pobresa.

La lluita de Jemna ha esdevingut un exemple per a altres terres estatals que podrien ser reclamades pels seus propietaris originals. Per tant, si el poble de Jemna triomfa serà un exemple per altres comunitats que han viscut un espoli similar. A més, l’ocupació de Jemna ha estat un de les conseqüències de la revolució tunisiana i un dels seus resultats més palpables.

Per aquests motius, el govern vol acabar com sigui amb l’anomenada “comuna de Jemna” però sap que s’oposa a la ferma determinació dels seus habitants. Compte amb l’ajut dels mitjans de comunicació que tracten als camperols de «lladres» per haver ocupat unes terres que són de titularitat legal estatal.

La situació de Jemna ha tingut un enorme ressò intern a Tunísia però també internacional ja que la crida a la solidaritat ha estat reproduïda a l’Estat espanyol, França, Canadà, Itàlia, Alemania, Turquia i a Llatinoamèrica. Aquesta crida ha de tenir una resposta, sobretot a Europa, i s’ha de fer arribar la nostra solidaritat ala camperols. Així s’ha creat un Comitè internacional de suport de l’0asi de Jemna format per intel·lectuals i activistes de Tunísia, Turquia i d’altres països com podeu comprovar en el document de la Crida.

Us demanem que us adheriu a la campanya enviant un correu a gorkemduru@gmail.com. També us demanem que feu difusió de l’experiència i de la lluita dels camperols i obrers agrícoles de Jemna i promoveu l’adhesió individual i d’organitzacions a aquesta Crida.

Per facilitar el coneixement de la situació viscuda a Jemna, us adjuntem, la Crida realitzada pels camperols i diversos articles periodístics que expliquen aquesta lluita.

4 de novembre de 2016
COMITÈ INTERNACIONAL DE SUPORT A L’OASI DE JEMNA

Crida a la solidaritat amb els camperols de Jemna

(català): http://luchainternacionalista.org/spip.php?article2946
(castellà) http://luchainternacionalista.org/spip.php?article2945
(francès, castellà, anglès, italià): http://www.tunisiainred.org/tir/?p=6825

Referències:

http://www.ara.cat/suplements/diumenge/utopia-loasi-Jemna_0_1568843103.html

http://elpais.com/elpais/2016/05/30/planeta_futuro/1464604774_381264.html

http://www.uit-ci.org/index.php/noticias-y-documentos/revolucion-arabe/1107-tunez-jemna-contra-el-estado-ipor-quien-doblan-las-campanas

http://nawaat.org/portail/2016/10/13/reportage-a-jemna-la-fete-loin-de-lhysterie-politique/

https://habibayeb.wordpress.com/2016/10/03/jemna-ou-la-resistance-dune-communaute-depossedee-de-ses-terres-agricoles/

http://www.labournet.de/internationales/tunesien/soziales/soziale-proteste-in-tunesien-immer-wieder-missachtet-und-verfolgt-aber-staerker/

http://www.tunisiainred.org/tir/?p=6857

http://www.qcodemag.it/2016/09/28/la-societa-civile-in-difesa-delloccupazione-delloasi-tunisina-jemna/

Anar a la versió en castellà