Per la reconstrucció de la IV. Internacional

Apdo. Correos 23036 CP - 08080 - Barcelona

Castellano Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Twitter RSS

Esteu aqui : Portada » Temes » Internacional

Turquia

Victòria dels treballadors metal·lúrgics, en una vaga declarada "il·legal" per Erdogan

1 de març de 2017

La vaga de més de 2.000 treballadors a Turquia ha tingut èxit, ja que Pispi_ik Metall I_, afiliat a la IndustriALL Global Union, ha aconseguit una important victòria, amb un millor acord per als treballadors del metall.

Uns 2.200 treballadors de tres empreses i 13 plantes de tota Turquia van iniciar la vaga el divendres 20 de gener, després que fracassessin les negociacions col·lectives del sindicat amb importants multinacionals d’equip elèctric: Schneider, General Electric i ABB.

Malgrat que el Govern turc va promulgar ràpidament un decret per ajornar i prohibir la vaga, els treballadors metal·lúrgics la van mantenir.

Després de converses amb la mediació del Ministeri de Treball el 23 de gener entre els representants sindicals i la direcció a la capital, Ankara, es va aconseguir un avenç en les negociacions. Les empreses van millorar finalment la seva oferta i van arribar a un acord pel qual s’augmenten els sous dels treballadors, les prestacions socials i la remuneració de les hores extraordinàries, a més d’altres beneficis.

El secretari general de Birlesik Metal Is, Ozkan Lligar, ha declarat: «Durant molts anys, els treballadors no han pogut exercir a Turquia el seu dret a la vaga, perquè el Govern ha prohibit gairebé totes les vagues al·legant que eren una amenaça per a la seguretat nacional o l’ordre públic. Al no acceptar la prohibició, els treballadors han pres un enorme risc, perquè aquestes grans empreses d’equipament elèctric van amenaçar amb acomiadarlos per vaga il·legal. Però els nostres membres no es van sotmetre a les amenaces i van establir una nova via per als treballadors. Han reconquerit el dret a la vaga per a tota la classe obrera de Turquia.» dels salaris per hora durant els sis primers mesos de l’acord. De mitjana, això suposa un 18,5 per cent d’augment. En els 12 mesos següents hi haurà un increment de la taxa d’inflació més l’1 per cent.

En felicitar a Birlesik Metal Is i als seus membres, el secretari general de la IndustriALL, Valter Sanches, va declarar: «Han mostrat que mitjançant la mobilització, i no cedint a les amenaces i a la intimidació, és possible guanyar. Això és un important exemple per a tots nosaltres. Les empreses multinacionals han de respectar les lleis internacionals sobre llibertat d’associació i drets dels treballadors, allà a on operin, i no només quan es veuen obligades a fer-ho.»

L’acord, que va ser signat per i la EMIS (Associació empresarial de l’Electromecànica), inclou:

· Un augment d’1,2 lires turques (0,32 $ EUA) + 7% dels salaris per hora durant els sis primers mesos de l’acord. De mitjana, això suposa un 18,5 per cent d’augment. En els 12 mesos següents hi haurà un increment de la taxa d’inflació més l’1%.

· La durada de l’acord serà de dos anys, enlloc de tres que havien demanat els empresaris.

· Un augment del 27 per cent de les prestacions socials.

· Les hores extraordinàries de les festivitats religioses es pagaran al 200 per cent.

· Permís pagat el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

· Assegurança privada de malaltia per a tots els treballadors en ABB.

24.01.2017


Industriall global union

Publicada a:
http://www.industriall-union.org/es/victoria-de-los-trabajadores-metalurgicos-en-turquia

Ir a la versión en castellano


Aquí ens trobaràs:

Ap. Correus 23036 CP - 08080 de Barcelona; Ap. Correus 206 CP- 17080 de Girona; Ap. Correus 92 CP-28320 de Madrid;

mail:luchaint(arroba)telefonica.net - www.lluitainternacionalista.org