Per la reconstrucció de la IV. Internacional

Apdo. Correos 23036 CP - 08080 - Barcelona

Castellano Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Twitter RSS

Esteu aqui : Portada » Temes » Internacional

Veneçuela. Plataforma del Poble en Lluita i del Chavisme Crític

Rebutgem l’intent d’imposar una “Assemblea Constituent” tramposa i antidemocràtica

4 de juliol de 2017

La Plataforma del Poble en Lluita i del Chavisme Crític rebutja enèrgicament l’intent d’imposar, per part del govern de Maduro, l’estafa de “l’Assemblea Nacional Constituent” sense una autèntica Sobirania Popular.

El primer que volem deixar clar com a Plataforma del Poble en Lluita i del Chavisme Crític, és la nostra més absoluta convicció que el tema constituent no és una qüestió merament jurídica, ni molt menys restringida a “experts” constitucionalistes: és fonamentalment un assumpte polític, i el seu autèntic protagonista i subjecte hauria de ser el Poble Treballador. Per aquesta raó, l’esmentada “proposta” és un absolut contrasentit, d’una banda, perquè no és una proposta sinó una imposició del govern de Maduro, que és qui està prenent “la iniciativa”, no consultada amb el Poder Originari, és a dir, amb el poble, si està d’acord o no amb “l’assemblea nacional constituent”, i per l’altra, perquè ell mateix és un govern deslegitimat i amb un gran rebuig popular que no té el lideratge i ni la confiança necessària per posar-se al capdavant d’un genuí procés constituent. A més ve aplicant un brutal paquet d’ajust, que reprimeix i ens mata de gana, convertint-se en els fets en la veritable poma de la discòrdia en el marc de la terrible tragèdia social que estem vivint.

Les seves formes són tan barroeres i descarades que intenta imposar de manera unilateral al poble una assemblea constituent sectoritzada i corporativitzada, així com les bases electorals que li permeten garantir-se més de la meitat dels delegats, una vulgar còpia dels congressos del PSUV i “de la pàtria”, manejats al seu caprici per la cúpula governant. Amb aquesta “proposta d’Assemblea Constituent”, el govern intenta evadir la seva responsabilitat en la catàstrofe que viu el poble veneçolà, i és una maniobra per distreure l’atenció dels nostres veritables problemes, com la gana, la inflació, o els salaris destruïts. A més, una veritable Constituent és un procés de Revolució Permanent el protagonisme decisiu de la qual l’exerceix el poble de manera quotidiana a través del debat de les qüestions fonamentals del país, no en esdeveniments epilèptics creats absurdament per les mateixes cúpules, que releguen el Poder Originari fan de la democràcia només una frase buida i del mateix poble un instrument per a la seva manipulació. D’altra banda, caldria preguntar-se si el problema central que vivim els veneçolans és per la Constitució del 99 o per una gestió governamental terrible i descarada a favor del capital.

Tampoc és un instrument, com diuen: “superior per a la “pau” ni per desenvolupar “un nou model productiu”. En rigor el que busca el govern és avançar en mesures totalitàries i seguir restringint les llibertats democràtiques. Canviar les regles del joc per perpetuar-se en el poder, a través d’una “Assemblea Constituent” feta a la seva mesura. En el fons estan pervertint l’exercici democràtic, fins al punt que no poden fer cap procés electoral, ni tan sols als sindicats, perquè se saben derrotats.


Reivindiquem el dret a la protesta i apostem per la mobilització del poble

Reivindiquem categòricament el dret a la protesta i a la mobilització del poble pels seus propis interessos i al marge d’ambdues cúpules, per raó de la dramàtica situació que l’afecta, que fa estralls en la seva quotidianitat i que el fan víctima de l’escassetat d’aliments, medicines, de la inseguretat, de la corrupció i de les seves cada vegada més precàries condicions d’existència, la qual cosa és responsabilitat absoluta d’aquest govern corrupte, repressiu i que ens mata de gana.

Per tot això afirmem que s’està gestant una rebel·lió popular, la qual treu el cap sense vincles ni identitat política amb la MUD, doncs comença a ser fruit genuí de la desesperació, orfandat i indignació popular, de la seva ràbia acumulada davant l’estafa política de la qual ha estat víctima per part dels qui s’autoproclamen “fills de Chávez”: per les seves mentides recurrents i pel terrible “paquetazo” del govern de Maduro.

Hi ha evidències que en aquests moments el poble, a poc a poc, ha anat perdent la por i escapolint-se del ferri control i xantatge dels diferents mecanismes planificats pel govern (els Clap, Carnet de la Pàtria, etc.), així ho van confirmant revoltes com les de Cumaná, Ciudad Bolívar, Pto. La Cruz, Maturín, Maracaibo, Mérida, Valera, Sant Cristóbal, Maracay, València, i La Vega, a Caracas que han passat al llarg del 2016, i més recentment en el 2017, El Valle, Sant Martín, La Vega, El Paradíso, Barrio 5 de Julio a Petare, Mérida, Sant Cristóbal, Valéncia, Los Teques, Guarenas, Altos Mirándinos, Catia, Sant Bernardino, i altres expressions de rebel·lions i revoltes que cada vegada són més contínues.

Reivindiquem el dret a les protestes que es desenvolupen al país, exhortem al poble veneçolà, incloent-hi a les bases de la MUD i del PSUV-GPP, a no servir de “carn de canó” en les disputes pel control de la renda petroliera i del poder polític per a les seves pròpies finalitats, que mantenen dues cúpules procapitalistes, corruptes i venudes, que no tenen cap connexió ni sintonia amb els interessos i expectatives del poble treballador. No paga la pena tornar a vessar una sola gota de sang veneçolana per aquestes cúpules trànsfugues!

Ens neguem rotundament a desqualificar aquests esclats socials com a “accions vandàliques”, “actes terroristes” o “colpistes”, tal com ho fa el govern des dels mitjans oficials, incorrent en el reaccionari i hipòcrita discurs dels qui 28 anys enrere també van cridar “delinqüents” i “subversius”, una manera de qualificar avui al poble indignat i que ahir es va llançar als carrers un 27 de febrer del 1989. Fins i tot la MUD es distancia de les protestes i saquejos que són conseqüència de la ira i frustració dels pobres, deixant al descobert el seu caràcter antipopular.

I és que un esclat social és un procés que reflecteix la desesperació de la gent, causada per la gana, la desocupació, la incertesa, que porta a milions de treballadors, joves i sectors populars a saquejar, a buscar sigui com sigui el menjar que li arrabassen cada dia els empresaris i comerciants. Un fet que no s’até a formalitats jurídiques, polítiques o morals, doncs són expressions crues i dramàtiques de la frustració i indignació popular.

Una altra interpretació d’aquests fets és una falsedat i es correspon amb la idealització burgesa de la història, no fem exegesi a la mort ni a la tragèdia humana però aquests esclats socials confirmen en tota la seva contundència i cruesa, sense hipocresies, la frase de Marx: “La violència és la llevadora de la història”.

Mai els revolucionaris davant la rebel·lia i mobilització popular podríem optar per apaivagar o intentar “enviar a casa seva” al poble, perquè només mobilitzat i construint un pla autònom hi ha garanties que les cúpules no ho releguin de les decisions fonamentals i del futur del país, del qual és el seu únic i veritable amo.

Finalment, cridem a la Plataforma de Defensa de la Constitució, a la Plataforma contra l’Arc Miner de l’Orinoco, a la Plataforma per l’Auditoria Pública i Ciutadana, a les organitzacions d’esquerra, sindicats i organitzacions populars i estudiantils, a què unitàriament convoquem un piquet-roda de premsa a la Fiscalia rebutjant la farsa de l’Assemblea Constituent.

Seguidament, considerem necessari que des del si d’aquestes organitzacions i impulsades per elles es realitzin assemblees, reunions i fòrums per la base, per discutir les accions a prendre de manera unitària, per expressar el rebuig i preparar una lluita nacional contra aquesta fraudulenta “convocatòria” burocràtica i per enfrontar l’ajust que afecta el poble empobrit.

Divendres, 12 de maig de 2017

Per la PLATAFORMA DEL POBLE EN LLUITA I DEL CHAVISME CRÍTIC

Sirtra Salud Dtto Cabdal

Unitat Socialista de Treballadors (UST)

SINATRA –UCV

Partit Socialisme i Llibertat (PSL)

Programa “Tripalium, Memòries de la Classe”

Marea Socialista

Ir a la versión en castellano


Aquí ens trobaràs:

Ap. Correus 23036 CP - 08080 de Barcelona; Ap. Correus 206 CP- 17080 de Girona; Ap. Correus 92 CP-28320 de Madrid;

mail:luchaint(arroba)telefonica.net - www.lluitainternacionalista.org