Per la reconstrucció de la IV. Internacional

Apdo. Correos 23036 CP - 08080 - Barcelona

Castellano Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Twitter RSS

Esteu aqui : Portada » Temes » Internacional

Comunicat sobre la desaparició de Santiago Maldonado

Santiago Maldonado “el Lechu”, company anarquista en la defensa del poble mapuche, desapareix en mans de la Gendarmería argentina

30 d'agost de 2017

L’1 d’agost de 2017 les forces repressives de l’estat argentí van assaltar amb brutal violència el Lof de Resistència Mapuche de Cushamen, província de Chubut, al sud del país i proper a la frontera xilena. Aquest territori, originari del poble mapuche, els va ser arrabassat pel govern per posar-ho a la disposició del capitalisme i la devastació. I així continuar amb la fustigació i espoli que la població indígena enfronta des de la formació dels estats argentí i xilè (fronteres, a més, que no es corresponen amb el territori ancestral indígena i pel qual no poden moure’s lliurement).

Espoli que va començar ja molt abans, des del que anomenen “descobriment” d’Amèrica: inici d’una massacre colonitzadora que mai va acabar i que sense crítica ni responsabilitat alguna se segueix ensenyant com un assoliment a les escoles de l’estat espanyol.

Qualsevol tipus de devastació els serveix de negoci: la tala forestal, l’extracció de petroli, les centrals hidroelèctriques, les infinites hectàrees de cultius transgènics, o com en aquest cas: l’explotació animal, doncs aquestes terres les hi va apropiar l’empresa italiana Benetton (Companyia de Terres del Sud Argentí) i en elles exploten a cent mil ovelles per a la producció de llana.
La Gendarmería va entrar en la comunitat disparant bales de plom i pilotes de goma, agredint a la gent i cremant les seves pertinences. Alguna gent va creuar el riu per escapar i diverses persones declaren haver vist com pegaven i es portaven a algú en una camioneta. Des de llavors no se sap res de Santiago Maldonado. En cap de les comissaries de la regió es registra el seu ingrés i la ministra de seguretat de la nació, Patricia Bullrich, ha demorat cinc dies a dir que no es coneix el seu parador i que Gendarmería no està implicada.

Aquest assalt no és un cas aïllat: va ocórrer en el mateix Lof el gener passat i forma part de la quotidianitat del poble mapuche i totes les comunitats indígenes, que resisteixen i enfronten cada dia la fustigació física i psicològica per part de les forces de l’estat. I això vol dir: bales de plom, destrossa de les seves cases i pertinences, agressió física i verbal, intimidació, il·legals processos d’espionatge i muntatges polítics i policials per justificar l’empresonament dels seus membres més actius. Est és el cas de Facundo Jones Huala, lonko mapuche detingut al juny, empresonat en Esquel i en vaga de fam actualment.

Poc després d’una manifestació exigint la llibertat de Facundo en la qual va haver-hi nou detinguts a la ciutat de Esquel, la Gendarmería va intervenir en el Lof de resistència Cushamen i van segrestar a Santiago.

El mateix cap del gabinet de seguretat de l’estat, Pablo Nocetti, declara estar coordinant les accions repressives contra els membres de la Resistència Ancestral Mapuche (RAM). A més avala les intervencions violentes i assalts il·legals en les comunitats.

El RAM és un grup de resistència mapuche que lluita per recuperar la vida al territori originàriament habitat pel seu poble. Poder donar, així, continuïtat a la seva existència, que per tots els mitjans els estats volen destruir. Perquè aquesta existència no es regeix per les seves normes i no admet la submissió.

Aquest divendres 11 està convocada una manifestació a nivell nacional a Argentina, qualsevol mostra de solidaritat des d’aquest costat de l’Atlàntic és important.

Per favor difonguin tot el possible i estiguin al corrent de possibles convocatòries.

Ja n’hi ha prou d’impunitat policial i terrorisme d’estat
Per la fi de la fustigació a la lluita mapuche i els pobles originaris
Per la llibertat de Facundo Jones Huala
Boicot a Benetton
Exigim el lliurament de Santiago Maldonado


Indymedia Barcelona, 10 agost 2017. Aquest dia hi va haver-hi manifestació a Barcelona


Aparició amb vida de Maldonado

Diputat Giordano (Argentina): “El govern és responsable”

Juan Carlos Giordano, Diputat Nacional d’Esquerra Socialista en el Front d’Esquerra, està participant avui de la mobilització a Plaça de Maig per l’aparició amb vida de Santiago Maldonado i presó als culpables. Ho fa com a part de la columna del Trobo Memòria, Veritat i Justícia que concentra a les 16:30 hs a Diagonal Nord i Florida, solidaritzant-se amb els familiars de Maldonado.

Giordano va assenyalar: “El govern és responsable de la desaparició forçada de Santiago Maldonado. Patricia Bullrich i la justícia encobreixen el fet. Ni els van prendre declaració als testimonis que asseguren que Maldonado va estar en el lloc i va ser portat per la Gendarmería. Investiguen el cas com a “extraviament”. Van demorar nou dies a cercar els destacaments de Gendarmería que ja havien rentat les seves camionetes per eliminar rastres. Fins van acusar als familiars de no col·laborar. Una barbaritat! El mateix que van fer amb Julio López. Solament la brega popular, la mobilització, la denúncia dels organismes de drets humans i de la família poden aconseguir l’aparició amb vida i el càstig als culpables”.

Giordano va finalitzar: “El govern titlla de terroristes als mapuches perquè lluiten per les seves terres ancestrals. Bullrich es posa del costat de la terratinent Benetton que els usurpa les terres, igual que ho va fer amb la multinacional Pepsico que va deixar 600 famílies al carrer. Per això també manté pres il·legalment al referent Facundo Jones Huala.

Exigim aparició amb vida ja de Santiago Maldonado i càstig als culpables.
I també la llibertat per a Jones Huala. Fora Benetton.
Ple reconeixement a les demandes mapuches.
Fora la llei antiterrorista i la Gendarmería del Projecte X”.

Juan Carlos Giordano,
Diputat Nacional d’Esquerra Socialista en el Front d’Esquerra (Argentina)

Ir a la versión en castellano


Aquí ens trobaràs:

Ap. Correus 23036 CP - 08080 de Barcelona; Ap. Correus 206 CP- 17080 de Girona; Ap. Correus 92 CP-28320 de Madrid;

mail:luchaint(arroba)telefonica.net - www.lluitainternacionalista.org