Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



No hi ha alliberament en el genocidi: crida al boicot de Eurovisión



Esteu aqui : Portada » Temes » Internacional

Pandèmia a Gaza: Activem la solidaritat

Cristina Mas, 12 d’octubre de 2020




La Franja de Gaza havia resistit els sis primers mesos de pandèmia sorprenentment bé. El brutal bloqueig a què el sionisme sotmet els més de dos milions de palestins que hi sobreviuen i que manté Gaza aïllada de la resta del món, havia servit fins ara per mantenir coronavirus a ratlla. Però a finals d’agost es van diagnosticar els primers casos de transmissió comunitària de covid-19 i s’ha perdut el rastreig dels contactes. Els palestins de Gaza, martiritzats per 13 anys de bloqueig i els continus atacs militars d’Israel, s’enfronten ara a una nova amenaça que pot ser catastròfica .

Conscients que en un dels llocs del planeta amb una densitat de població més elevada, un 75% de la població sota el llindar de la pobresa i un sistema sanitari sota mínims per la manca de subministraments, les autoritats sanitàries de Hamàs van veure que l’única possibilitat d’evitar un desastre era ordenar un confinament estricte. I les poques persones que podien sortir de la franja s’havien de sotmetre a una quarantena de 21 dies en tornar. Els pocs casos que es van produir es diagnosticar i tractar en els centres d’aïllament i a finals d’agost el virus només havia deixat tres víctimes a Gaza. La situació era tan paradoxal que els companys de la Unió Independent de Treballadors Palestins de Gaza, amb qui fa anys que des de Lluita Internacionalista treballem plegats, ens trucaven diàriament i ens feien arribar la seva solidaritat, amoïnats per les notícies que els arribaven sobre la gravetat de la pandèmia a l’Estat espanyol. El món al revés.

Però les males notícies van arribar quan el 24 d’agost una dona que havia viatjat a Jerusalem per què tractessin el seu fill d’una malaltia cardíaca es va posar malalta i quatre membres de la mateixa família van donar positiu. El virus estava a la comunitat. Des d’aleshores ha crescut exponencialment: el 20 de setembre ja s’havien diagnosticat més de 2.300 casos, i tothom dona per fet que en realitat seran molts més, a causa l’escassa capacitat per fer tests.. A Gaza només hi ha uns 70 llits d’UCI la falta de medicaments i materials a causa del bloqueig israelià és crònica. El sistema de salut, les infraestructures i l’economia estan destrossats per més d’una dècada del bloqueig imposat per l’estat sionista i les successives de l’exèrcit israelià. Però lluny d’afluixar el bloqueig davant l’emergència sanitària, el govern sionista de Netanyahu -tocat pels escàndols de corrupció i que ha hagut de tornar a decretar el confinament d’Israel després que el nombre de contagis tornés a disparar-se- l’ha endurit.

A més de bombardejar punts de la franja interrompudament gairebé cada dia aquest mes d’agost, en resposta al llançament de globus incendiaris des de la franja, Israel ha restringit l’entrada de combustible a Gaza, cosa que ha obligat a limitar encara més el funcionament de l’única planta d’energia elèctrica que opera a Gaza. Els gazatís han de viure amb 3 o 4 hores diàries de subministrament de llum i els hospitals de la franja han de mantenr les ucis, quiròfans, sales de neonats o serveis de diàlisi amb generadors. Si la situació sanitària ja era complicada, ara els hospitals s’han d’enfrontar a una amenaça sense precedents. L’acord d’alto el foc de principis de setembre suposa un respir, però falten equips de protecció per al personal sanitari i medicaments.

Donades les condicions de vida a la franja és utòpic creure que es podran fer aïllaments. En una franja de 40 kilòmetres de llarg i entre 6 i 12 kilòmetres d’ample hi ha camps de refugiats com el Jabàlia on viuen 110.000 persones en 1,5 kilòmetres quatrats..No hi ha aigua a totes les cases i la gent està obligada a sortir. A tota la franja la gent viu en famílies extenses sota el mateix sostre amuntegada en el que se sol descriure com una presó a l’aire lliure.

La Unió Independent de Comités de Treballadors de Gaza, que des de fa anys defensa els drets de centenars de famílies treballadores de la franja contra l’ocupació i davant dels governs de Gaza i de l’Autoritat Palestina, fa una crida a la solidaritat internacional. Necessiten recursos per fer costat a les famílies que estan en pitjor situació econòmica, agreujada per la pandèmia. Des d’aquí us animem a participar en aquesta campanya. Solidaritat amb el poble palestí contra l’ocupació sionista. Trenquem el bloqueig de Gaza.

Cristina Mas

Anar a la versió en castellà