Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



No hi ha alliberament en el genocidi: crida al boicot de Eurovisión



Esteu aqui : Portada » Temes » Jovent

Universitat. Balanç de la vaga del 21-O

Marc del Alcázar, 21 de novembre de 2020




El passat 21 d’octubre hi va haver una vaga on estaven cridades les professionals dels centres d’investigació així com els diversos col·lectius presents a la Universitat, estudiants, PAS i PDI. A l’hora de la veritat, però, hi van ser presents únicament doctorandes i estudiants.

L’eix de la vaga era la precarització dels contractes universitaris i d’investigació, així com l’elitització de la Universitat, on segueixen presents unes taxes desorbitades i on la gestió política i econòmica de la pandèmia ha estat nefasta, suplint la manca de personal i de recursos amb sobreesforços del professorat i l’estudiantat i una disminució clara de la qualitat dels ensenyaments.

El seguiment de la vaga va ser molt baix, menyspreable a efectes pràctics. La baixa presencialitat a la Universitat, el poc temps de preparació i la tendència buròcrata de la direcció del SEPC (sindicat majoritari entre l’estudiantat), van ser elements presents en els dies previs a la vaga que van dificultar fer un bon treball de base.

Tot i això, la convocatòria de la vaga, la primera que uneix diversos sectors de la Universitat i els centres de recerca des de fa anys, va permetre refer els vincles entre tots aquests col·lectius i tornar a posar sobre la taula la necessitat de coordinar-se per fer front a un problema que és comú encara que sovint es materialitza de diferent forma depenent de l’espai.

En un moment en què la mobilització a la Universitat i als centres de recerca està en hores baixes, la reagrupació sota formes de coordinació que permetin generar perspectives i unir les lluites és un mecanisme necessari per refer aquests espais i permetre’ls convertir-se en canalitzadors del malestar derivat d’anys de polítiques d’austeritat. És per això que és tan important poder donar continuïtat al Comitè de Vaga del 21-O, perquè esdevingui un motor i una eina de treball conjunt entre treballadores i estudiants.

Cal no oblidar, però, que això ha d’anar lligat a un treball de base, actualment més difícil que mai, però molt necessari. La politització del moviment i la conversió del malestar en mobilitzacions que permetin avançar són impossibles sense que la gent se senti seus aquests organismes (assemblees, sindicats, col·lectius, partits...) i hi participi.

És important, per tot això, treballar per un pla de construcció d’aquests espais de coordinació sota formes d’organització democràtiques i de base. Perquè, ara més que mai, tenim motius de sobres per generar un important pols des del sector investigador i la Universitat. I perquè aquest només ha de ser el primer pas cap a la unió de les lluites obreres i estudiantils.

Marc del Alcázar

Anar a la versió en castellà