Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



8M: IMPRESSIONANT DEMOSTRACIÓ DE FORÇA DEL MOVIMENT FEMINISTA



Esteu aqui : Portada » Temes » Moviments

AMB ELS AFECTATS D’HEPATITIS C

Tractament per a tots

Andreu Pages, 13 de març de 2015




Des de fa mesos, els afectats d’Hepatitis C i els seus familiars s’han mobilitzat per tenir accés als medicaments d’última generació i han organitzat concentracions, tancaments en centres hospitalaris ( com el de l’Hospital 12 d’octubre de Madrid que porta més de 80 dies), denuncies judicials, etc.

La darrera mobilització ha estat la manifestació del passat dia 1 de març en la que 10.000 manifestants van sortir al carrer amb consignes com «No són morts, són assassinats», «No al genocidi de la hepatitis C» i «On són els pro-vida del PP».

La resposta del govern a les mobilitzacions ha estat la presentació d’un pla per donar tractament amb el medicament Sovaldi a 52.000 afectats ( gairebé el 50 % dels diagnosticats) en un termini de tres anys i un pressupost de 757 milions d’euros que, per cert, anirà a càrrec de les comunitats autònomes. Aquest pla es posarà en marxa el dia 1 d’abril.

Però la Plataforma d’Afectats d’Hepatitis C desconfia de les promeses del Ministeri de Sanitat i exigeix que es comenci a donar els nous medicaments als malalts més greus (en Fase 4) des d’ara mateix i sense esperar al dia 1 d’abril.

Massa persones afectades per una malaltia que té cura

La situació dels afectats de la hepatitis C és molt alarmant: Existeix ja un medicament (Sovaldi) que pot curar aquesta malaltia amb una efectivitat entre el 90 i el 95 % i que des de fa un any està aprovat per l’Agència Europea del Medicament.

Malgrat aquests resultats i les promeses dels ministres Ana Mato i Alfonso Alonso, el Ministeri de Sanitat no l’ha inclòs, encara, al Sistema nacional de Sanitat a causa del seu cost (60.000 •). El ministeri ha afirmat fins ara que estaven negociant amb l’empresa fabricant Gilead. Però mentre parlen ministeri i empresa farmacèutica, cada dia moren 14 afectats.

Mentrestant, hi ha dues maneres de que els malalts puguin accedir ara a aquest medicament: la primera, és per la via de l’ «us compassiu», que significa que el cost va a càrrec de l’hospital que tracta el malalt. Evidentment, aquesta és una via molt difícil, per no dir impossible. Sense aquest medicament, els afectats en fase 4 només els espera un futur de continus ingressos i tractaments hospitalaris, possibles trasplantaments d’òrgans (que no sempre garanteixen la curació) o fins i tot la mort. La segona manera és que els afectats que es paguin ells mateixos el medicament. És urgent que la sanitat pública asseguri l’accés gratuït i immediat a aquest medicament.

Un altre aspecte molt important és que només 95.000 persones estan diagnosticades de hepatitis C a l’estat espanyol, de les que 52.000 tenen una fibrosis hepàtica «significativa», les quals teòricament seran tractades amb els nous fàrmacs com el Sovaldi. No obstant, la Plataforma d’afectats afirma que la xifra d’afectats pot estar entre 500.000 i 900.000 persones infectades de d’Hepatitis C, dels que 200.000 estarien amb una fibrosis hepàtica «significativa».

Les retallades de la sanitat pública

Ens trobem davant d’una de les conseqüències més greus de les polítiques de retallades del govern Rajoy en el camp de la sanitat i dels serveis socials: hi ha retallades en les depeses d’atenció a les persones dependents, atenció a malats de càncer, tancaments d’habitacions hospitalàries, reducció de les urgències, retirada de la targeta sanitària als immigrants sense papers, etc... Tot això al costat d’increment del copagament, privatitzacions de serveis d’atenció primària, de derivació de malalts a centres privats, etc. Una política que limita l’accés a la sanitat d’una part de la població i que pretén incrementar el paper de les assegurances mèdiques privades i desviar recursos públics a als hospitals privats.

Però en el cas de la hepatitis C, aquestes retallades signifiquen a més, la mort de 14 persones al dia.

Els beneficis de les empreses farmacèutiques

I aquí entra la qüestió de l’especulació econòmica de Gilead, l’empresa propietària de la patent del Sovaldi. Aquesta empresa multinacional, en la que participen diversos fons d’inversió, va comprar per 11.000 milions de dòlars el laboratori Pharmasset que ha desenvolupat la patent. Gilead ja ha guanyat prop de 120.000 milions de dòlars amb el Sovaldi. El cost de fàbrica del medicament per un tractament de 12 setmanes és de 2.800 dòlars i el seu preu de venda és de 70.000 dòlars.

L’empresa Gilead no és una excepció. Segons la Federació d’Associacions de Defensa de la Sanitat Pública, les empreses farmacèutiques guanyen 1.000 dòlars per cada dòlar invertit en recerca. La causa d’aquest escàndol és que són els governs i els consumidors qui financen el 84 % de la recerca, mentre que només el 12 % correspon als laboratoris farmacèutics. Com ja va passar amb la grip A, els governs estan al servei de les empreses farmacèutiques i, per molt que diguin que negocien amb elles, al final pagaran pels medicaments els desorbitats preus que exigeixin aquestes empreses, els beneficis de les quals superen els de les vendes d’armes o les telecomunicacions.

Lluita Internacionalista està al costat de la Plataforma d’afectats d’Hepatitis C reclamant ja que el Ministeri subministri immediatament el tractament d’última generació a tots els afectats i que urgentment posi en marxa un pla per detectar tots els afectats que fins ara no estan diagnosticats. La mobilització dels afectats i les seves famílies és la única garantia que finalment podran rebre el tractament que necessiten aquests malalts.

Anar a la versió en castellà