Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



8M: IMPRESSIONANT DEMOSTRACIÓ DE FORÇA DEL MOVIMENT FEMINISTA



Esteu aqui : Portada » Temes » Moviments

BARCELONA: BARRI DE GRÀCIA

Lluita per les urgències mèdiques de 24 hores

Andreu Pages, 18 d’octubre de 2015




Les col·lectius populars del barri de Gràcia de Barcelona reclamen des de fa temps la construcció d’un CUAP (Centres d‘Urgències d’Atenció Primària), és a dir, d’un servei d’urgències de 24 hores.

La lluita per tenir serveis d’urgències 24 hores ve de llarg i no es limita a Barcelona ni a Catalunya. Les retallades dins el sistema sanitari públic també van arribar a les urgències, tant en l’atenció domiciliària com en els centres mèdics. «Són serveis essencials que donen tranquil·litat i seguretat als ciutadans. No estan previstos per atendre casos greus, però ofereixen bona atenció i també actuen com a filtre. No els poden tancar a la «brava», declarava al diari El País (16.01.2013) Tomás Toranzo, president de la Sociedad Española de Urgencias y Emergencias.

Aquestes retallades han afectat sis Comunitats Autònomes.

A Castilla la Mancha es van tancar les urgències rurals nocturnes, que donaven cobertura a unes 100.000 persones però gràcies a la lluita dels habitants de les zones afectades es va restablir el servei.

A Catalunya, en 2011 el Govern de CIU «en van tancar 60 d’un total de 140 que estaven oberts tot el dia», segons el diari El País.

Aquesta retallada de les urgències 24 hores va provocar lluites com les de Gavà i les dels barris barcelonins de la Guineueta i Canyelles. En aquest darrer cas, la Guàrdia Urbana de Barcelona va obrir un expedient sancionador a les associacions de veïns dels dos barris per tallar la Ronda de Dalt en el que proposava una multa de 30.000 euros.

A Barcelona, s’ha anat creant CUAPs en diferents barris que asseguren les primeres urgències durant les 24 hores i que ajuden a descongestionar les urgències dels grans hospitals com els de la Vall d’Hebron, el Clínic o St. Pau.

Aquests CUAP estaven inclosos en el Pla de Salut (2008-2012) de l’Ajuntament de Barcelona. A d’hores d’ara, Gràcia és l’únic barri que no disposa de CUAP, encara que el termini es va acabar en 2012.

El Servei d’urgències de què disposa Gràcia és l’Hospital de l’Esperança, però tanca a les 8 del vespre i també durant el mes d’agost. El temor de les entitats del barri que reclamen el CUAP és que el retard en crear-lo entri dins els plans urbanístics de l’Ajuntament de Barcelona, en què es podria fer una permuta de terrenys que permetés construir un hotel al costat del Parc Güell, un dels atractius turístics més importants de la ciutat de Barcelona.

El Grup de Salut de l’Assemblea de la Vila de Gràcia (Comissió de Salut de l’Associació Veïnal Vila de Gràcia i l’Assemblea Pensionista de Gràcia) exigeixen que l’Hospital de l’Esperança esdevingui un CUAP de finançament i gestió pública, amb els recursos adients per atendre les urgències de baixa i mitjana complexitat del barri de Gràcia.

Només es demana que tant l’Ajuntament de Barcelona com el Consorci Sanitari de Barcelona compleixin els seus compromisos del Pla de Salut. Ni més ni menys.

Anar a la versió en castellà