Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



NI OPRESSIÓ PATRIARCAL NI COLONIAL: TOTES AMB PALESTINA! PER UN MOVIMENT FEMINISTA ANTIIMPERIALISTA I INTERNACIONALISTA!



Esteu aqui : Portada » Temes » Moviments

La lluita per la Municipalització. Entrevista a educadors-es de A partir del Carrer de l’ajuntament de Barcelona

Marga Olalla, 12 de gener de 2021




LI Una breu explicació del vostre rol , projecte de treball, franja de població de la vostra intervenció com educadors/es en el medi obert 

APCs: El servei A Partir del Carrer (APC) està integrat dins dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona (SSB) i porta a l’espai públic l’atenció de les necessitats socioeducatives d’adolescents i joves en situació de conflicte o risc social. D’aquesta manera, el servei APC esdevé una extensió dels SSB al carrer. Actualmente hi treballen 48 educadores en parelles mixtes que es ditribueixen en els 10 districtes de Barcelona. El nostre objectiu principal és donar resposta a les necessitats socioeducatives dels joves i adolescents, de 12 a 25 anys, que fan de l’espai públic el seu principal espai de relació. Es tracta d’un projecte amb un marcat caràcter preventiu, en diferents àmbits d’intervenció l’individual, el grupal i el comunitari. 

LI Situació laboral com treballadors/es d’empresa externalitzada de l’ajuntament de Barcelona, conveni colectiu d’aplicació.

APCs: Com a treballadores de l’empresa Progess SL. el nostre contracte està regulat segons el conveni d’Acció Social. Respecte la tipologia de contractes; fruit d’un acord entre el comité d’empresa i Progess, els contractes d’obra i servei es van anar actualitzant i reconvertint de forma periòdica i progressiva en contractes indefinits. A dia d’avui, els contractes de les 48 treballadores són tots indefinits i en les mateixes condicions; molt lluny de les condicions laborals que tenen les nostres companyes educadores i treballadores socials dels Centres de Serveis Socials (CSS). 

LI Raons per les que vau considerar necessària la reivindicació i lluita per la municipalització ?

APCs: Entre les raons a favor de la internalització en volem destacar algunes que ens semblen rellevants: El motiu principal és que creiem fermament en què els Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona han de ser públics i de qualitat, amb uns condicions laborals dignes i justes per a les seves treballadores. Un altre motiu rellevant és que el servei APC està consolidat i integrat en l’estructura dels SSB. Actualment el 85% dels CSS de la ciutat tenen equip APC (36 CSS respecte els 40 de la ciutat). Un altre motiu de pes és la equiparació dels drets i les condicions laborals del servei APC respecte al de la resta de companyes dels Serveis socials Bàsics amb les que treballem a diari en cada territori.

LI: Quan vau iniciar la vostra lluita? 

APCs Vam iniciar les primeres reunions de treballadores APC al mes de maig de l’any 2016. Va ser al juny del 2017 quan es constitueix en assemblea, la Plataforma per la municipalització del servei APC.

LI La organització de la lluita, la importància de la presa de decisions: de les assemblees? 

APCs: Des de l’inici de la nostra lluita, la nostra forma d’organitzar-nos ha estat sempre assembleària. Primer a través de diverses comissions que actuaven de forma coordinada i finalment, després d’un procés d’acumulació de forces, a través d’una plataforma més àmplia, constituïda per totes les treballadores del servei APC. Nosaltres hem funcionat de manera autònoma i participativa prenent les nostres pròpies decisions durant tot el procés a partir de processos participatius. Els acords s’han pres després d’exposar i de debatre les dverses opinions, generalment a través del consens i en algunes ocasions per votació de majoria simple. 


LI: Vau comptar amb el suport dels sindicats del IMSS, de l’Ajuntament de Barcelona?

APCs: L’Assemblea de treballadores APC ha apostat des de l’inici per generar espais de diàleg i proximitat amb els diferents sindicats de l’IMSS. Hem mantingut un canal obert de comunicació bidireccional per estar al dia del procés i poder compartir informació de l’estat de les coses. En quant a l’implicació dels diferents sindicats, ha estat diversa i amb intensitats diferents. Hi ha hagut sindicats que s’han posicionat amb més fermesa i convicció a favor de la municipalització del servei APC oferint-nos el seu suport incondicional des de l’inici a través de la participació en les diferents accions que hem portat a terme a llarg d’aquest anys tant presencials com a través de les xarxes respectant en tot moment l’autonomia de la assemblea APC. D’altres sindicats han mantingut posicions més equidistants amb el col·lectiu i finalment algun sindicat s’ha desvinculat totalment d’aquesta lluita. 

LI La solidaritat de les companyes i companys dels serveis socials del IMSS, de l’Ajuntament de Barcelona, ?

APCs: En general hem sentit un suport proper i càlid per part de les companyes de Serveis Socials. Quan hem necessitat el seu suport explícit en accions concretes, presencials i a través de les xarxes socials, hem obtingut la seva col·laboració majoritària i contundent (carta de suport dels CSS, realització d’un calendari, etc).

LI Ens podeu explicar en resum els compromisos adquirits per l’administració municipal ins ara?

APCs: La regidora de l’Àrea de Drets Socials es va mostrar públicament favorable a la internalització del servei en les jornades Impulsem dels Serveis Socials l’any 2017. Al maig d’aquell mateix any vam fer-li arribar un manifest amb arguments a favor de la municipalització del servei. Aquest fet va propiciar un seguit de trobades amb tècnics i polítics de l’Àrea de Drets Socials (el gerent de l’Àrea i el, Director d’Acció Social i Gerent de l’IMSS) per iniciar converses informals sobre el procés d’internalització. Al llarg d’aquestes trobades sempre van mostrar total predisposició a la internalització del servei, però sempre hi havia algun argument que impedia la subrogació immediata. Finalment a l’octubre de 2018 ens varen proposar, unilateralment, la data d’1 de gener de 2020 per a la internalització. Fet que va paralitzar de cop tota la negociació. Al mes de maig de 2019, coincidint amb la campanya a les Eleccions a l’Ajuntament d Barcelona, vam aconseguir el compromís signat de la candidata a regidora de l’Àrea de Drets Socials per BCN en Comú d’internalitzar el servei i que es fes efectiu en comissió de govern aquell mateix mes. 

LI La situació actual concreta? 

APCs: Va arribar l’1 de gener de 2020 i van al·legar que no havien tingut temps per enllestir tots els tràmits i van proposar la data de l’1 d’abril d’aquell mateix any. El procés, que va quedar interromput per la pandèmia de la Covid19, es va reemprendre al juny amb el compromís de nou per part de l’IMSS que en el darrer trimestre de 2020 les treballadores del servei APC seríem finalment subrogades. Tot i que finalment es va aprovar l’expedient d’internalització i estava prevista la seva internalització a 1 de gener de 2021, un sindicat va presentar al·legacions al document..I a dia d’avui a gener el procés està de nou paralitzat.

LI La vostra opinió dels diferents moviments, organitzacions que estan/estem lluitant pels serveis 100% públics. 

APCs: L’Assemblea APC des de l’inici de la seva lluita s’ha solidaritzat de forma activa amb la resta de serveis bàsics externalitzats de caràcter essencial i especialitzat, que afecten a col·lectius vulnerables (Infància, Família, Violència masclista…) tals com el, CMAU-VM, o el SAD. Alhora compartim els principis en relació a la recuperació dels serveis públics com un exercici de democratització, d’eficàcia i transparència, que genera una ocupació de qualitat i unes condicions i drets laborals dignes. Ens identifiquem plenament amb els valors de la plataforma Municipalitzem, perquè entenem que formem part de la mateixa lluita per uns serveis públics i de qualitat.

Barcelona, 12/1/21

Anar a la versió en castellà