Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



NI OPRESSIÓ PATRIARCAL NI COLONIAL: TOTES AMB PALESTINA! PER UN MOVIMENT FEMINISTA ANTIIMPERIALISTA I INTERNACIONALISTA!



Esteu aqui : Portada » Temes » Moviments

Radio Contrabanda. Mitjans per treballadors i treballadores en defensa de la llibertat d’expressió. Solucions reals ara mateix!

Isarn Pardes Fuses, 28 de febrer de 2021




Aquest any 2021 Radio Contrabanda FM celebra 30 anys d’emissió lliure a les ones radiofòniques. Sonen al 91.4 de la FM a Barcelona i arreu per internet a www.contrabandafm.org. Des de 1991 el col·lectiu ha ocupat diverses freqüències de la FM a la ciutat de Barcelona, començant a la 91.0 FM, desplaçant-se a la 91.3FM anys més tard i establint-se finalment a la 91.4 FM, sempre lluitant per un dret fonamental com és la llibertat d’expressió, sempre sense publicitat i trampejant dificultats econòmiques, pirates comercials i la falta de mitjans i equipaments públics a casa nostra.

Radio Contrabanda FM és una organització on militen diversos col·lectius amb l’objectiu de fer radio de manera lliure, autorganitzada i amb presencia als barris i a la comunitat més propera, però sempre amb una clara vocació internacionalista.

Ja al 1994 és firma el Manifest de les Ràdios Lliures de Catalunya amb la denuncia de la situació de precarietat a la que estan sotmeses aquestes ràdios i l’absència d’un marc legal que eviti l’arbitrarietat.

A partir del 2004 les administracions inicien un procés de suposada regularització de les freqüències d’emissió i en vista d’aquesta reorganització dels elements del capital, s’inicia un procés per reforçar les relacions entre els mitjans lliures amb la voluntat de presentar un front comú.

El dissabte 19 de desembre de 2020 Radio Contrabanda FM s’ha vist obligada a aturar temporalment l’emissió en FM davant l’amenaça de segrest dels seus equips i sense alternativa per part de les institucions públiques.

En resposta a les denuncies de l’Associació Catalana de Ràdio (ACR), entitat que aglutina totes les cadenes i emissores comercials privades que funcionen a Catalunya, al 2018 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar sentència i l’Ajuntament de Barcelona la va començar a aplicar el dia 12 de gener de 2021. Aquesta sentència engloba diversos interessos. Per una banda, s’aprofita per tirar endavant amb l’execució del pla urbanístic dels Tres Turons, que afecta els barris del nord de Barcelona, tot i l’oposició de veïns i veïnes. Mentre que per l’altra s’iguala en el tractament a ràdios pirates comercials, activitat de les quals propicia la denuncia, i als mitjans de comunicació lliures i autogestionats com és el cas de Radio Contrabanda FM.

Amb l’excusa de l’emergència sanitària de la COVID-19, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol reforcen les actuacions en matèria de civisme i seguretat pública. És a dir, deixen en espera les necessitats dels treballadors i treballadores mentre responen amb l’Estat d’alarma i cada cop més repressió. A més a més de les limitacions en els espais de reunió i participació per les mesures de distanciament social, ataquen directa i constantment la pròpia supervivència de la classe obrera i cedeixen davant d’interessos privats. No hi ha temps per proposar alternatives però en sobra per seguir amb els desallotjaments, ja siguin d’antenes o de persones en situació de precarietat. Cap polític expropia a la banca però no hi ha cap problema amb privatitzar l’espai públic.

Davant l’estat actual de precarietat del sector cultural i la falta de voluntat política per part de les diferents Administracions Públiques des del col·lectiu Contrabanda s’ha començat una campanya per denunciar al desemparament al que s’aboca a les persones organitzades a Barcelona i les mesures insuficients i absolutament limitades que les diferents Administracions Públiques posen al servei de treballadors i treballadores en matèria de comunicació. Sense acceptar cap de les alternatives proposades per emetre per la FM, la proposta que s’articula des de l’Ajuntament és entrar a formar part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries que tan sols emet per internet. Una solució totalment insuficient i que evidencia al servei de qui treballen les institucions, ja que no s’incideix en mantenir la freqüència a les ones radiofòniques ni per Radio Contrabanda FM ni per ningú. La qüestió fonamental és que només responen a l’objectiu de vendre les freqüències al millor postor sense reservar-ne cap per el desenvolupament cultural lliure i autogestionat i també en detriment del sector públic.

La reivindicació recull el treball d’anys d’involucrar-se en la lluita política als carrers, però també mitjançant les institucions, com per exemple en la participació al procés de modificació de la Llei de la Comunicació Audiovisual a Catalunya i davant l’aprovació del 23 de juliol de la Memòria Preliminar de l’Avantprojecte de Llei de modificació de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació Audiovisual de Catalunya. Tant per tant segueixen defensant:

– El reconeixement de la tasca dels Mitjans de Comunicació Lliures i sense ànim de lucre, fent possible un procediment d’accés a llicències d’emissió i garantint un espai a l’espectre radioelèctric per aquestes iniciatives.

– Assegurar almenys un 33% de l’espectre radiofònic per a les emissions de les Ràdios Lliures i autogestionades.

– La reserva de freqüències, a partir d’un estudi tècnic del Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicacions, que en faci una planificació en funció dels espais disponibles i l’orografia.

– Que es pugui fer ús d’espais públics, com a mínim per ubicar les antenes i transmissors dels mitjans de comunicació no comercials.

– Que s’atorguin llicències habilitats gratuïtes com a deute històric.

– Que no es tramitin nous expedients, sancions o multes per part de l’Ajuntament de Barcelona i resta d’Administracions Públiques, ja que sempre s’ha treballat per la resolució d’una situació que no han sabut, per incompetència o inacció, solucionar.

La demanda particular de Contrabanda FM es fa extensible a molts altres mitjans de comunicació lliures i comunitaris de Catalunya, de l’Estat espanyol i del món, alhora que sumen en el front comú en defensa dels serveis públics gratuïts i de qualitat, la llibertat d’expressió i l’organització col·lectiva en el treball.

Des de Lluita Internacionalista compartim la necessitat de millorar els mitjans de comunicació lliures i autogestionats, tant des de la nostra participació radiofònica com des del suport polític. Saludem als camarades contrabandistes que treballen amb la Radio Contrabanda FM dia a dia i ens adherim al manifest en defensa de la FM comunitària.

Isarn Pardes Fuses

Anar a la versió en castellà