Articles d'actualitat de la UIT-QI




Articles d'actualitat sobre Ucraïna



NI OPRESSIÓ PATRIARCAL NI COLONIAL: TOTES AMB PALESTINA! PER UN MOVIMENT FEMINISTA ANTIIMPERIALISTA I INTERNACIONALISTA!



Esteu aqui : Portada » Temes » Moviments

País Valencià. Incertesa i xantatge de Volkswagen per instal·lar-se a Sagunt

Carlos Rodriguez, 15 de gener de 2023




L’anunci d’una gran inversió en instal·lacions industrials al País Valencià hauria de ser una bona notícia, però si investiguem veiem que no és així. La contínua crisi del sector de la ceràmica a Castelló i la crisi al sector de l’automòbil amb els continus ERTOs en la factoria de Ford (Almussafes) és un senyal de la profunda crisi en la qual ens trobem, que queda encara lluny de resoldre’s i que, per desgràcia, els treballadors i les treballadores continuem pagant. Es plantegen moltes incerteses.

Però és important recordar la situació provocada pel xantatge de l’empresa alemanya que ha condicionat durant molt de temps, la possibilitat de no instal·lar-se a Sagunt si l’estat no aportava la quantitat demandada per ells, amb actituds pròpies del mercadeig. Les ajudes que rebran són del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (PERTE VEC) figura creada en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels Fons “Next Generation EU”. Es publiciten altres milionàries aportacions en sectors pròxims per part del Govern Central i Autonòmic, però que en res asseguren la seva concreció final, ni ocupació segura, ni garanties de continuïtat.

És significatiu que les ajudes les reben grans empreses, que és un ròssec de diners que s’està donant a marques que, en la majoria dels casos, tenen uns resultats a priori de grans beneficis i reparteixen alts dividends entre els seus accionistes.

Més proves de la pressió que està fent Volkswagen davant les autoritats, és que sol·licita l’exempció de l’obtenció de llicències d’obres municipals o de qualsevol altra mena d’autorització municipal o declaració responsable a presentar davant l’Ajuntament de Sagunt per la construcció i primera ocupació de la giga factoria. A més, reclama que el projecte aconsegueixi una reducció a la meitat dels terminis previstos de planificació, gestió, edificació, autorització ambiental i tots els dirigits a la posada en funcionament de la planta. Una situació de privilegi difícil de comprendre i menys de defensar.

Parlar de les possibilitats d’ocupació que hagués de proveir la giga factoria de bateries de Volkswagen, és només la coartada i la justificació perquè el govern estatal aporti 397,4 milions d’euros per ajudar al projecte del grup automobilístic i el govern de la Generalitat Valenciana altres 40 milions d’euros. Però res es diu de quin tipus d’ocupació (s’esmenten quantitat de suposades ocupacions). Cal recordar que moltes de les empreses automobilístiques estan fortament robotitzades, no es parla si serà de la mateixa plantilla de Volkswagen o, com altres fàbriques d’automòbils, utilitzen la subcontracta per precaritzar l’ocupació. El cas del tancament de Nissan és ben conegut i la resolució per a milers de treballadors subcontractats, també.

També cal fer-se la pregunta de què passarà amb els residus que es produiran. L’empresa Powder Holdco (Grup Volkswagen), que desenvoluparà el projecte, es refereix al "reciclatge dels residus dels elèctrodes" amb aquestes inquietants paraules:

"Durant la producció de bateries es produeix una quantitat significativa de ferralla, superior al 10%, el reciclatge del qual és costós i complex. Powder Holdco té la intenció d’implantar un procés innovador de reciclatge, amb una certa incertesa tecnològica, perquè part del material actiu de la ferralla pugui ser reutilitzat directament en el procés de producció", una incertesa que no augura una seguretat de l’impacte dels residus en el medi ambient al voltant de la giga factoria. El poc que es parla de quants residus generarà la giga factoria de bateries de Sagunt i com es gestionaran, també ens ha de preocupar.

La font d’energia elèctrica de la giga factoria es preveu que sigui mitjançant la instal·lació de plaques solars en actuals zones d’horta de les partides Gausa, que està entre Sagunt i Puçol, així com Montiber, en una zona situada entre el barri antic de Sagunt i Canet d’en Berenguer, que ocuparà prop de 5 milions de metres quadrats, que, a més, té una catalogació d’alta capacitat agrològica. Aquestes plaques solars seran només el 10% de la producció d’electricitat necessària per a la planta i ens preguntem a quin cost tindrà la consecució de l’altre 90%. Aquestes instal·lacions compten amb l’oposició de col·lectius Agró del Port de Sagunt preocupats per l’impacte en el territori, amb una campanya sota el lema “Salvem Montiber i Gausa”.

Un altre problema que assegura la Generalitat Valenciana que es resoldrà són els vials que seran necessaris per fer viable la factoria, que incrementaran l’actual volum de camions que ja accedeixen al proper port de Sagunt, que augura problemes de mobilitat als habitants de la població i un augment de trànsit considerable. El que ningú diu és si el port de Sagunt serà suficient per a les possibles exportacions o s’intentarà la seua ampliació igual que s’està intentant amb el port de València.

Carlos Rodríguez (País Valencià)

Anar a la versió en castellà